Terug naar overzicht

15 onvergetelijk fijne winkeltips voor retailers

ondernemerschap

 "Ik geef mijn bankpas mét pincode aan de winkelier die van deze doornee-moeder a-royal-for-a-day maakt."

Zit je uit de wind en in de zon, dan voel je je interne krokus al helemaal opbloeien. De sterke lentezon straalt je als een positiviteits-laser aan en geeft je acuut de voorjaars-vibes. Het gevolg? Ik wil NU erop uit. Winkelen. Oude slobbertruien in de opslag en nieuwe lentejurkjes in de kast. 

Ik ben niet de enige. Consumenten willen massaal het slechte weer, de gekte in Oekraïne en corona-nachtmerrie vergeten. We zoeken afleiding, ontspanning en belevenissen. NOW is the time to make new memories

Hoe zorg je ervoor dat jij het dagje winkelen zo memorabel en leuk mogelijk maakt? Ik belde een rondje langs mijn familie, vrienden en vriendinnen en vat hier graag de 15 leukste winkel-ervaringen voor je samen:

 

“Hou mijn man bezig”

Met stip op #1 (bij mijn vriendinnen) staat het verzoek om manlief de tijd te laten vergeten als zij (iets te veel) outfits past. De mannen-van mijn vriendinnen zijn het hier roerend mee eens. Een Topgear, Men's Health, AutoWeek, Quote en zelfs een Quest werden als magazine het vaakst genoemd. Het mag zelfs een oud nummer zijn! De lat ligt dus helemaal niet zo hoog bij de heren. Daarbij vragen de mannen wel allemaal om een zitje of bankje, mag ook gerust buiten voor de etalage zijn. Zeker als het zonnetje straalt maak je ze helemaal gelukkig met hun mannen-moment;

 

Maak mijn handen vrij

Echt shoppen gaat gepaard met veel tassen. Tassen met schoenen, tassen met nieuwe kleding, soms ook nog tassen met iets leuks voor manlief of de kids. Als je dan die tas-verzameling mag achterlaten in een leuke kleine betrouwbare boetiek zodat je ‘met lege handen’ verder kunt voor deel 2…. daar begonnen mijn vriendinnen spontaan bij te kirren! 

 

Verwijs me naar de leukste unieke winkeltjes

Werk samen met andere ondernemers die passen bij ‘jouw stijl’. Toeristen kennen alle leuke kleine winkeltjes met unieke spullen in jouw stad niet. Jij wel. Heb daarom visitekaartjes klaar liggen van deze winkeltjes en tip klanten actief om ook die andere leuke accessoire-winkel te bezoeken. Natuurlijk is de eigenaar van die winkel een vriendin van je en gun je haar net zoveel omzet! No problem! Laat toeristen het gevoel hebben dat ze ‘shoppen like locals’. 

 

 

Verlos me van d(i)e kinderen 

Winkelen met kinderen is als een hel op aarde. Ik heb zelf geen kinderen, maar lady-friends drukken me op het hart dat in je uppie shoppen echt fijner is. Maar soms gaat het niet anders. Als er dan een hoekje is waar kids kunnen gamen of ganzenborden … je maakt moeders (en kiddo’s) de gelukkigste mensen op aarde.

 

Verwen me met opfris-deo

Opvallend maar zeer hoog aangeschreven door al mijn BFFs: een kledingwinkel waar er in de pashokjes spuitdeo’s staan. Waar je je, na een lange winkeldag, even kunt opfrissen voordat je shop-lijf in dat nog-iets-te-strakke-lente-jurkje wringt. Frisse aanrader dus! Om handcrème vroegen mijn vriendinnen ook, maar die zou ik eerder bij de kassa zetten, om vette-pas-vlekken te voorkomen.

 

Zet een proefschoentje voor me klaar

Genoemd door 3 vriendinnen. “Shoppen doen we op gympen (want dan kunnen we het langer volhouden), maar veel jurkjes moeten goed staan bij slippers of pumps. Als een winkel dan pas-pumps en slippertjes heeft staan, dan weet je precies hoe de outfit staat met verschillende hakjes. Dat is zo fijn!” Ik kan er niets aan toevoegen.

 

Gun me een badjas om in te winkelen

Briljant! Dat we dat nog niet meer hebben gezien. “Heb je je net in een pashokje gesettled, mis je nog een bloesje of truitje om de outfit af te kunnen stylen. Soms moet je te lang wachten op een verkoper óf je wil gewoon liever zelf even kijken. Ik kwam ooit in een winkel waar ik me niet helemaal weer aan hoefde te kleden. Ik kon gewoon de paskamer-badjas aandoen en nóg een rondje maken. Dat was echt goud waard!” Soms geven we een ‘tweede ronde passen’ gewoonweg op omdat we geen zin hebben in de aan- en omkleed-onzin. Badjas erin, meer outfits verkocht! 

 

Leen me vergeeflijke basics 

De winterkilo’s zijn nog niet echt eraf! Dat gaven alle vriendinnen toe. Een leuk jurkje passen zonder onderjurk … minder succesvol. De rollade-rollen zijn nog te zichtbaar. Zorg dus voor een paar goede pas-basics waarmee de overgang van winterdons naar lente-glad wat vriendelijker wordt.

 

Maak 3 styling-foto’s

 Toegegeven, hier word ik zelf heel blij van. Ik ben een mega-slechte shopper. Je moet me aankleden. Je maakt me dus ook wild enthousiast als je mijn outfit op 3 manieren stylet en je - met mijn eigen telefoon - van iedere outfit een foto maakt. Ik koop alle accessoires die je me omhangt. Alle combinaties neem ik klakkeloos van je over. Als je me maar helpt herinneren hoe ik ze draag. Voilà, foto-advies voor thuis dus. 

 

Schrijf een complimentje op mijn kassabon

 Een vriendin smolt toen ze me vertelde over de winkel waar ze, achterop de kassabon, een handgeschreven compliment aantrof. Het compliment ging bovendien ook nog in op haar nieuwe outfit “die zacht-roze teint laat je ogen nóg meer stralen”. Maar een simpel tekstje: “wat leuk dat je er was” doet al wonderen. Kost 1 minuut van je tijd. Maar hiermee maak je vrienden voor het leven!

 

Stuur me een lief WhatsAppje

 Ben jij een klein zelfstandig winkeltje? Vraag me dan om mijn 06-nummer en stuur me, een dag later, een WhatsAppje. “En, nog steeds helemaal hoteldebotel met je nieuwe outfit”. Je kunt zelfs een styling-tip meesturen, waardoor je me - achteraf - nog extra waarde geeft. Gratis en voor niets. Je krijgt er eeuwige waardering voor terug. In deze blog lees je wat tips over WhatsApp inzetten voor jouw bedrijf.

 

Geef me accessoire-advies

 Sommige mensen begrijpen gewoon welke kleur panty je moet dragen bij een jurkje. Sommigen wat minder. Mijn vriendengroep is hierin verdeeld. Maar de dames met de minder-ontwikkelde-styling-spier: “Als verkopers tips geven over de juiste accessoires, zoals panties, kettingen, armbandjes etc. upgraden ze letterlijk je hele look. Zulk persoonlijk advies is onbetaalbaar!” 

 

Verras me thuis

Doe goedkope of gratis cadeautjes in de tas. Denk aan een klein zakje bloemzaadjes. Dit mogen gewoon zaadjes of bloemetjes zijn die je in je eigen tuin kweekte. Mijn buurvrouw maakt bijvoorbeeld kaartjes van gedroogde bloempjes. They are a sight for sore eyes. Het kaartje staat al een jaar te pronken op mijn piano. Het heeft haar een paar stiknaadjes en papiertje gekost. Een bedankje hoeft geen geld te kosten.

 

Verwen me met koffie en een chocolaatje

 Genoemd bij #1 (de mannen), maar ook bij de vrouwen: even kunnen zitten en een kopje koffie krijgen vindt iedereen heerlijk. Het is niet dat we de horeca daardoor links laten liggen. Het laat ons even op adem komen vóórdat we op een terrasje plaatsnemen met een Aperol Spritz. Je kunt dus twee dingen doen: schenk een lekker kopje koffie in jouw winkel (of glaasje water met komkommer erin). Óf werk samen met die vriendin die een kroegje heeft verder op de straat. En regel met haar een ‘tweede kopje koffie gratis’ bonnetje. Zo verwijs je al jouw klanten naar jouw horeca-vrienden. 

 

Rustgevende muziek

 Sommige winkels zweren bij stampende disco-klanken. Maar mijn vriendinnen - toegegeven we zijn allemaal rond de 40-jaar oud, hebben toch een voorkeur voor chill, jazz, en mellow-muziekjes waarbij we ‘even een momentje voor onszelf’ hebben, we ons de tijd gunnen om ons in de watten te laten leggen en onze zintuigen te laten prikkelen. Creëer dus belevenis met kleur, geur, licht en passende muziek.

We zijn allemaal de shit-sleur zat! Leg je klant in de watten.

Een vriendin vatte het samen: "Ik geef mijn bankpas mét pincode aan de verkoper die van deze doorsnee-moeder a-royal-for-a-day maakt”

Echt iedereen is de shit-sleur van de afgelopen jaren zat. We zoeken naar individueel advies, menselijk contact en me-time. Even niet zelf zorgen voor (man, kids, ouders, werk) maar een momentje waarop er voor jou gezorgd wordt. Speel daarop in door te investeren in het creëren van een belevenis.

Dat doe je niet met nóg betere producten of een nóg breder aanbod. Jij kunt de winkel-belevenis van mij en mijn lady-and-men friends aangenaam maken met enthousiast personeel, met persoonlijk advies, ons in de watten te leggen, door het prikkelen van onze zintuigen met een goede kop koffie en rustgevende muziek en ons - voor een klein moment - ons geen doorsnee-klant te voelen maar uniek, bijzonder en bijzonder geliefd.

 Ontvang je graag een seintje als we nieuwe blogs of cursussen live zetten?

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Je krijgt sneak peeks tot nieuwe cursussen en leert continu bij over digitale marketing en social media marketing voor jouw winkel, salon of bedrijf.

Lees en leer verder

Wij maken marketing makkelijk en begrijpelijk zodat jij jezelf zichtbaar durft en kunt maken, en waardoor jouw unieke verhaal en meerwaarde gehoord wordt door (potentiële) klanten in jouw eigen lokale netwerk.

Webinar: Hoe zet je Instagram in als een online etalage voor jouw (...

Waarom en Hoe maak je Reels?

Waarom en Hoe maak je Stories?

15 onvergetelijk fijne winkeltips voor retailers